Zelfgemaakt Gemberbier

Geluk is: een slok van je zelfgemaakte gemberbier!

Het heeft voor mij bijna iets magisch. Zelf een drankje maken wat dan na weken eindelijk in een mooi glas kan om gedronken te worden. Dat proces zorgt er bijna automatisch voor dat je iets moet vertragen. Je kan het pas drinken als alle ingrediënten ingetrokken zijn en hun werk hebben gedaan. Ik heb een aantal drankjes gemaakt (en nog in de maak) waar ik een blog over zal gaan schrijven. De eerste voor nu is gemberbier. Ik zag dit op de Instagram pagina van Dille & Kamille voorbij komen. Nu ben ik persoonlijk dol op gember, maar heb tot heden nog nooit gemberbier op uit de winkel of op een terras. Toch wilde ik dit recept wel een keer proberen. Hier vind je het originele recept van Dille & Kamille. Vinden jullie dat trouwens ook zo een fijne winkel? Op dit blog neem ik je mee hoe het proces van zelf gemberbier maken bij mij is gegaan.

Benodigdheden:

Benodigdheden
  • een groot stuk gember (biologisch)
  • ruwe rietsuiker
  • 500 ml water
  • sap van 1 citroen
  • beugelpot groot (ruim 1 liter)
  • beugelpot klein (0.75 l)
  • snijmesje
  • rasp
  • pollepel
  • neteldoek
  • elastiekje
  • beugelfles(sen)
  • trechter

Bereiding:

  1. Laat 500 ml water in een open beugelpot (de kleine) een nacht in de koelkast staan zodat het chloor eruit kan verdampen. (ik heb een flesje spa blauw gepakt waar geen chloor in zit)
  2. Rasp 30 gr gember fijn. Gebruik biologische zodat je de schil eraan kan laten zitten. De bacteriën en gisten die daarop zitten gaan we nu opkweken.
  3. Roer de gemberrasp met 30 gr rietsuiker door het water tot alle suiker is opgelost. Dek de pot af met een neteldoek en elastiekje. (Ik zag nergens of dit op het aanrecht moest blijven staan of in de koelkast moest. Ik heb het daarom op het aanrecht lasten staan.)
stap 3

4. Dit mengsel wordt het begin van je gemberbier. Roer gedurende zeven dagen elke dag een schepje geraspte gember en een eetlepel rietsuiker door het mengsel. Na ongeveer 7 dagen zou je mengsel zuurzoetig en aromatisch moeten ruiken. (ik vond het heel erg lekker ruiken). Hier kun je nu gember bier van maken.

stap 4

5. Meng 100 ml van je mengsel met 1 liter water, 125 gr suiker, sap van 1 citroen en 60 gr geraspte gember. Laat dit brouwsel nog een dag of twee afgedekt met een neteldoek op je aanrecht staan.

Stap 5

6. Zeef het gemberbier en giet het in beugelflessen. Laat de flessen nog ongeveer twee dagen fermenteren op het aanrecht. Zo krijg je prik. (dit is helaas bij mij niet gelukt, weet niet waarom, maar ik had geen prik)

Stap 6

7. Daarna kun je je gemberbier drinken. Bewaar het gemberbier vervolgens in de koelkast.

Omdat ik geen idee heb hoe origineel gemberbier smaakt uit de winkel, weet ik ook niet of dit er enigszins op lijkt. Ondanks dat ik er geen prik in had vond ik dit wel echt mega lekker!! Het is super lekker met laag ijsklontjes en schijfje citroen. Je kan er ook cocktails mee maken of wat kruidnagels toevoegen voor wat meer pit. Ik vond het wel zo zoet dat het meer een siroop was. Maar met het hete weer was dit met ijs echt een heel lekker drankje.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ester
Ester
2 jaren geleden

op de een of andere manier doet gemberbier mij denken aan boterbier van harry potter ?