Goed gevulde kruidkoek

Geluk is: een kop thee met een vers gebakken plak kruidkoek!

Het is alweer ruim 22 jaar geleden, maar toen ik op mijn 18e op kamers ging heb ik samen met mijn moeder in een schriftje wat recepten opgeschreven. Geen ingewikkelde dingen hoor. Gewoon hoe ik aardappels moest koken, boontjes, verse pastasaus, witlofschotel maken enzovoorts. Je kan het je nu bijna niet voorstellen, maar toen had ik nog geen smartphone of allemaal apps waar je recepten in bewaarde of online alles kon terugvinden. Misschien heb jij ook nog wel ergens zo’n schriftje liggen!?

In de eerste jaren schreef ik daar alles in op wat op mijn pad kwam aan lekkere dingen. Ik kijk er niet zoveel meer in, maar laatst bladerde ik er weer eens doorheen en kwam ik het recept van kruidkoek tegen. Tjee, dat is lang geleden dat ik dat gemaakt heb! In mijn studietijd maakte ik dat heel vaak. Voelde toen als heel gezond, maar als ik naar de hoeveelheid suiker kijk valt dat nog wel iets mee … Nee, gezond is deze kruidkoek misschien niet, maar lekker zeker wel! Vandaag bakte ik eindelijk weer eens de goed gevulde kruidkoek. Huis ruikt heerlijk! Dat gevoel kan ik helaas niet delen, maar het recept wel. Laat je het mij weten als je dit recept gemaakt hebt? Ben erg benieuwd of je het net zo lekker vind als ik.

Benodigdheden

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 zakje studentenhaver ongezouten
  • 1 potje gember bolletjes
  • 1 theelepel speculaaskruiden (kan ook koekkruiden zijn)
  • 1 ei
  • 250 ml zwarte thee (ik gebruik earl grey)
  • 1 cakeblik
  • boter of spray om je vorm mee in te vetten

Mocht je nu niet van gember houden, vervang dit dan voor bijvoorbeeld kleine stukjes pure chocolade of wat extra rozijnen. En je kunt natuurlijk ook anders smaakje thee nemen, maar kies er niet één met uitgesproken smaak dat is zonde van de cake.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet water op voor de thee.

Doe alle ingrediënten behalve de thee in een grote kom. Ik vind het zelf fijn om eerst de bloem en suiker in de kom te doen, met een grote lepel door elkaar te mengen en dan steeds ingrediënt erbij, roeren enz.

Als laatste giet je de thee erbij. Steeds beetje thee, goed roeren, beetje thee, tot je een dik cakebeslag hebt.

Giet het beslag in een ingevet cakeblik en zet ca 50 minuten in de oven. Controleer eventueel met een satéprikker of de kruidkoek gaar is.

Laat de kruidkoek op een rooster afkoelen.

Geniet ervan!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Brenda
Brenda
1 jaar geleden

Ga ik zeker een keer proberen te maken (met wat meer rozijnen ipv gember). Wat bijzonder om te lezen dat je thee in de cake doet.. gedroogde verse thee neem ik aan en niet de inhoud van wat theezakjes.. Zal eens kijken of ik de spullen hier allemaal in Madrid kan vinden (vooral de speculaas kruiden heb ik hier nog niet gevonden helaas..)