Zweedse koekjes met home made zwarte bessenjam

Geluk is: de geur van zelfgebakken koekjes!

Tijdje terug kreeg ik van mijn partner een abonnement van zes weken op een tijdschrift naar keuze. Ik koos toen voor de Libelle. Lekker iedere week een nieuw tijdschrift op de deurmat. Voor de vakantie had ik uiteindelijk helemaal geen tijd om ze te lezen, dus ik spaarde ze op en vertrok met een stapel verse Libelle’s naar de camping. In elke uitgave staan ook een aantal recepten, passend bij het thema van dat nummer. Zo zag ik ook een recept voor Hallongrotter: frambozenkoekjes. Het recept scheurde ik uit het blad met de gedachte deze thuis te gaan maken. Heel eerlijk, ik had niet verwacht dat ik dit ook echt zou gaan doen. Meestal beland zo’n recept op een stapel en uiteindelijk in de prullenbak.

Nu kreeg ik van mijn moeder twee potten met door haar zelf gemaakte zwarte bessenjam. (Heel erg lekker op een beschuitje met een beetje kwark erop!) En ineens moest ik toen weer aan dat recept denken. In een klein uurtje had ik een bakplaat vol met heerlijk geurende koekjes. Helaas is uitdelen van de koekjes wat lastig zo via de site, daarom deel ik het recept graag met jullie zodat je ze zelf thuis kan maken.

Benodigdheden (voor ca 12 koekjes):

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram kristalsuiker
  • 4 gram vanillesuiker
  • snufje zout
  • 100 gram koude boter
  • jam (zelfgemaakt)
Benodigdheden zweedse koekjes

Bereidingswijze:

Doe in een grote kom alle droge ingrediënten. Wrijf hier snel de boter doorheen met je handen en kneed tot een samenhangend deeg. Maak van het deeg een rol met een doorsnede van ongeveer 5 cm en pak deze in plastic folie. Leg de rol voor ca 30 minuten in de koelkast en laat het even rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd intussen met een puntig mes ongeveer 12 plakjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk in het midden van elk koekje een deuk met je duim of de achterkant van een klein lepeltje. Vul dit kuiltje met een beetje jam. Laat wat ruimte tussen de koekjes onderling. Let op, de koekjes lopen een beetje uit en bij mij waren er een aantal al aan elkaar gaan zitten. Als je allemaal mooie ronde koekjes wilt, hebben ze dus wat ruimte nodig.

leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat

Bak de koekjes in 10 minuten gaar. Ze mogen niet te bruin worden. Laat ze op een rooster afkoelen.

verse zweedse Hallongrotter met zwarte bessenjam

Lekker voor bij de koffie of thee, maar ook heel erg leuk om er een aantal in een mooi glazen potje of papieren blokzakje te doen als cadeautje. Geef jij wel eens zelf gebakken koekjes cadeau?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandie
Sandie
1 jaar geleden

Ooooooh , zelf gebakken koekjes (ehm niet door mijzelf hoor…) zijn echt het allerlekkerzt. De geur, de structuur, de broosheid. Maar de moed om ze zelf te gaan bakken heb ik meestal niet. Beter ook, want bij mij zouden ze niet lang in een leuke glazen pot zitten.

Diana
Diana
1 jaar geleden

Ik bak echt heeeeeuuuuul vaak koekjes.
Ga deze zeker ook eens maken!

Yummm……