Het Landhuis

Geluk is: het terugvinden van een verloren liefde!

Ik lees al mijn hele leven lang (zodra ik kon lezen) graag boeken. Vroeger kon ik ook enorm genieten als mijn moeder ons deed voorlezen, later was het heel fijn om mezelf te verliezen in een mooi boek. Met periodes lees ik meer of minder, maar het was zelfs zo erg dat toen de nieuwe Harry Potter uit kwam ik dat weekend blokte in mijn agenda, het boek ging halen in de vroege ochtend en de rest van het weekend aan het lezen was. Nu ik wat meer rust heb om vaker een boek te lezen en ik daar nu af en toe ook een blog over schrijf, wilde ik ook meer informatie hoe ik dat nu goed doe. In mijn zoektocht kwam ik toen op de site van Hebban terecht. Naast dat je hier heel fijn al je gelezen boeken kwijt kan, je hier korte beoordelingen kan geven door middel van sterren zijn er ook regelmatig leesclubs. Ik deed al mee met mijn eigen exemplaar van ‘Het dorpje Happiness‘ en schreef mij nu in voor de leesclub van ‘Het Landgoed’ van Anne Jacobs. Tot mijn groot geluk ontving ik het exemplaar en mocht ik nu officieel meedoen. Ook Anne Jacobs was voor mij een nieuwe schrijfster. Misschien kennen jullie haar al wel, want ze is bekend geworden door haar historische feelgoodserie ‘Het Weesmeisje’. Het landhuis is het eerste boek van een nieuwe serie dat zich afspeelt tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het boek wordt aangeraden voor de liefhebbers van de boeken van Lucinda Riley. Inmiddels snap ik helemaal waarom en ben ik fan van Anne Jacobs!

Het Landhuis van Anne Jacobs

Samenvatting

In ‘Het Landhuis’ lees je het verhaal van Franziska. Ze woont met haar familie in een prachtig landhuis Dranitz in Duitsland waar ze het goed heeft. Met wisselingen vanaf 1939 naar fragmenten in het heden (1990) lees je hoe zij en haar familie de oorlog meemaken, hoe ze samen met haar moeder uiteindelijk moet vluchten en een nieuw leven opbouwt. Wanneer haar broer tijdens de oorlog naar huis komt neemt hij een vriend mee, Walter. Ze wordt verliefd en heel lang lijkt het erop dat de twee zullen trouwen, maar de oorlog bepaald anders. Wanneer de oorlog voorbij is, oost en west Duitsland weer één land zijn en Franziska er alleen voor staat, besluit ze terug te gaan naar het landhuis om deze weer terug op te eisen als enige nabestaande. Haar kleindochter Jenny komt onverwacht naar haar toe en samen proberen ze weer wat te maken van wat ooit een mooi landhuis was. Dit brengt een hoop herinneringen mee, zowel mooie als diep weg gestopte hele nare. Zo ook de herinnering aan Walter….

Beoordeling:

Ik heb Het Landhuis in één ruk uitgelezen, wat een prachtig boek! Ik vond het heel bijzonder om mee te lezen met iemand die de oorlog meemaakt als Duitse. De impact die dat heeft gehad, hoe iedereen er weer anders mee om gaat en dat het ook voor die mensen veel kapot heeft gemaakt. Het verschil tussen rijk en arm, maar ook de tijd dat er een west en oost Duitsland was. De historie, de romantiek en de geheimen die mensen met zich meedragen maken het een prachtig verhaal. Waar ik wel moeite mee had, zeker in het begin van het boek, waren de vele personages. Het waren er niet alleen veel, maar ook de Duitse namen maakte het voor mij lastig om goed uit elkaar te houden wie wie was. Je leest het boek niet alleen vanuit het perspectief van Franziska, maar ook vanuit anderen. Ik moest dus goed blijven opletten. Wat hielp was dat vanuit één personage (Elfriede, zusje van Franzi) een ander lettertype was gebruikt, daardoor wist je meteen dat je haar verhaal las.

Toch, als je eenmaal begint met lezen wil je ook weten hoe het afloopt en is het bijna onmogelijk om het boek weer weg te leggen. Absoluut een aanrader.

Boek gegevens:

  • Zander Uitgevers
  • ISBN: 9789401613248
  • Publicatiedatum: 2020
  • Pagina’s: 414
  • Prijs: € 21,99
  • Hebban: ik gaf het boek 4 sterren
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties